Много хора обожават картофите Предпочитат ги в различни форми: варени, пържени,

...
Много хора обожават картофите Предпочитат ги в различни форми: варени, пържени,
Коментари Харесай

Не трябва да ядем често този зеленчук, колкото и да го обичаме

Много хора обожават картофите Предпочитат ги в разнообразни форми: варени, пържени, печени и ги употребяват всекидневно. Но потребно ли е този зарзават да се включва в ежедневната диета. Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос.

Картофи - би трябвало ли да участват в ежедневната диета?

Картофите не би трябвало да се ядат прекомерно постоянно, съгласно здравния портал. Причината е непотребното нишесте и въглехидрати. В пържените картофи с изключение на нишесте има и доста мазнини. Яденето на огромни количества картофи всеки ден може да докара до наднормено тегло и загуба на инсулинова сензитивност.

Трябва ли изцяло да се откажете от картофите?

Всички тези горепосочени дефекти не значат, че картофите би трябвало да бъдат изцяло изключени от диетата. Те могат да се употребяват 1-2 пъти седмично. С такава периодичност на консумация зеленчукът ще бъде от изгода за тялото. Грудките съдържат огромно количество значими съставни елементи: фибри, калций, фосфор, магнезий и други

Ползи от картофите

Един необелен картоф съдържа няколко грама фибри, само че яденето на зеленчука с кората е още един спомагателен грам, който може да ви помогне да достигнете целесъобразното количество фибри (25 до 38 грама на ден). И това предизвиква постоянното изпразване на червата.

Накратко, по-малко евентуално е да получите запек, в случай че ядете картофи с кората, както и други богати на фибри храни като зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни, оповестява изданието, представено от zdrave.to.

Според изследване на LWT от 2020 година, варените картофи основават постепенно смилаемо и стабилно нишесте. Това в последна сметка забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите. Според изследване от 2018 година в списание Nutrients, в случай че храната ви включва картофи, може да се чувствате по-сити и задоволени по-дълго. В последна сметка може да е по-малко евентуално да преядете или да пожелаете лека закуска след главното си хранене. 

Целите картофи съдържат стабилно нишесте, което ферментира от бактерии в дебелото черво. Според изследване от 2019 година в American Journal of Potato Research, това значи, че картофите се смятат за пребиотици, тъй че те хранят положителните бактерии в червата ви.

Яденето на цели картофи и други хранителни източници на пребиотици, като чесън, оказва помощ за поддържането на здрав микробиом, усъвършенства храносмилането и поддържа имунитета. 

Картофите са богати на калий, минерал, който поддържа вашите нерви, мускули, бъбреци и сърце. Калият също играе основна роля в регулирането на кръвното налягане. Един картоф е добър източник на калий.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР